Blog


Sótéglán történő sütés
2017. április 11., 15:41

A sótéglán történő sütéshez nem szükséges olajat vagy zsírt használni, így sokkal egészségesebb a megszokott sütési formáknál. Az étel megpuhul, me...

Részletek

Parajdi só
2017. április 09., 11:38

A parajdi só hatása és felhasználási lehetőségei

Részletek

Allergia ellen sóbarlang
2017. január 07., 11:26

Allergia ellen sóbarlang

Részletek

Sóval gyógyítás története
2016. november 08., 15:12

A só gyógyító erejére már a középkorban is felfigyeltek, a szerzetesek sóbarlangokba vitték a betegeket, akik a sztalaktitok összezúzása során kele...

Részletek

Himalaya só
2016. november 08., 15:05

A lúgosító só hatásai, felhasználási lehetőségei

Részletek

Sótéglán történő sütés

2017. április 11., 15:41

A sótéglán történő sütéshez nem szükséges olajat vagy zsírt használni, így sokkal egészségesebb a megszokott sütési formáknál. Az étel megpuhul, megsül, de nem ég le, nem feketedik meg. A hús szaftos és omlós lesz, a zöldségek egyedi, különleges aromát kapnak. Ha valami meglepő ízélménnyel és főként látvánnyal szeretnék vendégeiket a kerti sütögetések alkalmával meglepni, mindenképpen szerezzenek be egyet.

A sótéglát izzó parázsra, sütőbe, vagy gázégőre helyezve felhevíthetjük, és a forró sótömbön különféle ételeket, pl. halat, csirkét, zöldségeket lehet grillezni. Mediterrán, halas, húsos, zöldséges ételekhez ideális, de akár tojást vagy pizzát is süthetünk rajta.

Az alapanyagokat érdemes kisebb, vékony szeletekre vágni, hogy egyenletesen süljön.

Az ételeket külön ne sózzuk be. Fontos, hogy a sótéglán való sütéskor az étel mindkét oldala érintkezzen a felülettel. A hús, a zöldség vagy a hal sütés után könnyedén leválik róla, így külön zsiradékra nincs szükség.

A sótégla anyagából adódóan jól tartja a hőt, fokozatosan melegszik át, mint a régi öntöttvas edények, így hosszú ideig melegen tartható rajta az étel. Konyhai edényfogó kesztyűvel biztonságosan megfogható.

Fontos, hogy először hevítsük fel a sótéglát, és csak ha már forró, akkor tegyük rá az ételt.

A himalája sótégla használható sütőlapon, kemencében, sütőben, vagy grillrácson, faszén fölé téve. Közvetlenül a tűzbe ne tegyük. Elektromos sütőn csak ráccsal használható.

Folyamatos és egyenletes melegítéssel érhető el a kívánt sütési hőmérséklet, kis lángon kb. 40-50 perc alatt éri el az optimális hőfokot.

A teljes átforrósodás után a sütést akár az asztalon is folytathatjuk. Egyszerűen helyezzük a sótéglát egy biztonságos, hőálló alátétre, és ott fejezzük be az ételek grillezését.

A sótégla antibakteriális, így semmilyen tisztítószerre nincs szükség a tisztításához. Használat után egyszerűen, enyhén vizes ronggyal könnyedén letörölhető, végül tegyük egy tiszta konyharuhára a teljes száradásig.

Sótéglán történő sütés esetén nemcsak látványos, de rendkívül zamatos és egészséges finomságokat varázsolhatunk az asztalra.

Több videó és recept található már a témában, érdemes kipróbálni.


Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki!Hozzászólok


* A kiemelt mezők kitöltése kötelező!

!
!


Vissza az előző oldalra!
Újpesti Sóbarlang - Magyar