Blog


Sótéglán történő sütés
2017. április 11., 15:41

A sótéglán történő sütéshez nem szükséges olajat vagy zsírt használni, így sokkal egészségesebb a megszokott sütési formáknál. Az étel megpuhul, me...

Részletek

Parajdi só
2017. április 09., 11:38

A parajdi só hatása és felhasználási lehetőségei

Részletek

Allergia ellen sóbarlang
2017. január 07., 11:26

Allergia ellen sóbarlang

Részletek

Sóval gyógyítás története
2016. november 08., 15:12

A só gyógyító erejére már a középkorban is felfigyeltek, a szerzetesek sóbarlangokba vitték a betegeket, akik a sztalaktitok összezúzása során kele...

Részletek

Himalaya só
2016. november 08., 15:05

A lúgosító só hatásai, felhasználási lehetőségei

Részletek

Sóval gyógyítás története

2016. november 08., 15:12

A só gyógyító erejére már a középkorban is felfigyeltek, a szerzetesek sóbarlangokba vitték a betegeket, akik a sztalaktitok összezúzása során keletkező só részecskéket lélegezték be.

A só gyógyító erejére már a középkorban is felfigyeltek, a szerzetesek sóbarlangokba vitték a betegeket, akik a sztalaktitok összezúzása során keletkező só részecskéket lélegezték be.
Európában a só terápia a XIX. században vált népszerűvé. A lengyel só iparosok észrevették, hogy a sóbányákban dolgozók közül senki sem szenved olyan tüdőbántalmaktól, mint pld. tüdőgyulladás és asztma. Ekkor hozták létre az első földalatti kezelőcentrumot a Lengyelországi Wieliczkában, a fenti betegségek – különösen az asztma kezelésére.

A só gyógyító erejét a II. világháború végén is megfigyelték, az óvóhelyként használt sóbányákban.

Nem sokkal ezután asztmatikus szanatóriumokat nyitottak meg németországi, svájci, bulgáriai és jugoszláviai természetes só-barlangokban. A só hatékonyságának tudományos kutatása 1968-ban kezdődött. Ennek eredményeként lerakták a speleo terápia hivatalos tudományos alapjait.

A kutatási eredmények alapján új, hatékony asztmakezelési módszert dolgoztak ki, mely a “haloterapia” nevet kapta.

Kihasználva a tengerparti levegő és a sóbányák levegőjének jótékony hatását, számos tengerparti klímaszanatóriumban illetve hozzánk közel eső országok hajdani sóbányáiban Wieliczka (PL) Parajd (RO) Aknaslatina (UKR) szerveznek kúrákat orvosi felügyelet mellett a betegeknek. Ezek kiváló terápiás lehetőségek: elsősorban asztma, idült légcsőhurut, pollenek, okozta allergiák esetében, van jótékony hatása, de egyes bőrbetegségek, ekcéma, pikkelysömör, kiegészítő kezelésére szintén alkalmazható.

Mivel a rendszeres tengerparti séta és fürdőzés, illetve a közeli országok só-bányáinak gyakori látogatása csak kevesek számára érhető el, így a só-bányákéval közel azonos klíma mesterséges létrehozásával és telepítésével közelebb hozzuk ezt a lehetőséget mindenkinek. E szelíd gyógymódot nem csak a légzőszervi betegségben szenvedőknek, hanem betegségmegelőző, immunrendszer erősítő, ellazító és nyugtató hatásai miatt egészséges embereknek is javasoljuk. 


Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki!Hozzászólok


* A kiemelt mezők kitöltése kötelező!

!
!


Vissza az előző oldalra!
Újpesti Sóbarlang - Magyar